Spring Heeled Jack - Sound Salvation

Банда: Spring Heeled Jack
Албум: Sound Salvation
Лейбъл: Self-released, 2017
Жанр: Ska-Punk, Alternative Rock, Reggae Fusion, Third Ska Wave Revival, Pop Punk, Rock'n'Roll
FACEBOOK

Илиян Иванов

Ако някой изобщо помни Spring Heeled Jack (USA), то това са най-хардкор феновете на третата вълна ска музиката от 90-те. Бандата от Кънектикът издаде два култови албума преди около 20-тина години - Static World View (1996) и Songs From Suburbia (1998), след което се разпадна, но се събра с доста променен състав в началото на настоящето десетилетие и междувременно пусна третата глава от своята дискография.

Както казах вече, Spring Heeled Jack останаха в сянката на големите комерсиални успехи на например Reel Big Fish, The Mighty Mighty BossTones и The AquaBats!, което в никакъв случай не обезценява качеството на музиката им. Затова и ми беше интересно какво би могла да предложи една подобна банда през 2017-та година и както обикновено, подходих с дежурния скептицизъм след лесно забравимото ново EP на Save Ferris.

Въпреки неоособено вдъхновяващата си обложка Sound Salvation е (учудващо) добре изпипан DIY албум, в който има не чак толкова много ска, макар откриващото Keep Me Up да залага на изпитаната формула от ска, пънк и фънк. Can't Stand To Lose е игрив рокендрол, отново поръсен с могъщи брасове, а в St. Anthony бандата слаломира между емо, реге и радифоничен алтърнатив, за да превърне парчето в един от топ моментите тук.

Танцувалната рокендрол енергия на Slip Sliding e заразителна, а тя се подсилва от гост-вокалите на Стив Джаксън от The Pietasters. Burn This City е от типа парчета, които се запомнят от първия път с лесно запяващ се припев, стремглави китарни сола, убийствени брасове и буквално епичен финал, а пък MCMCXCVI: 1996 е директно тематично продължение и носталгична препратка към песента със сходно име от Songs Of Suburbia - MCMLIX: 1959.

Spring Heeled Jack не пропускат да покажат и своята почти баладична страна, на която може да се насладим в 100%-вото реге No Sleep, соул изкушението Waiting For You и Рой Орбисън-ското Strange Affair, което си плаче за романтичен танц. Финалното Young Girl затваря Sound Salvation с още малко поп пънк/емо щрихи и отново чудесно вокално взаимодействие между двамата фронтмени Рон Рагона и Майк Пелегрино.

Spring Heeled Jack може да са забравена от Бога група, но също като Lucky Boys Confusion и Authority Zero могат да запишат класен материал дори един милион години от последния път, когато са били актуални и релевантни. Музиката в Sound Salvation се движи като влакче в увеселителен парк - усилва скорост, издига се, после се снишава в по-лежерните моменти, за да повтори упражненията няколко пъти и да остави слушателя напълно доволен от преживяването.
🎧8.00/10💃
Препоръчителни песни:    St. Anthony    Slip Sliding    Burn This City    No Sleep   Strange Affair


Други подобни албуми:

Коментари

Популярни публикации