Lorde - Melodrama

Артист: Lorde
Албум: Melodrama
Лейбъл: Lava/Republic, 2017
Жанр: Pop, Dance Pop, Electropop, Art Pop, Indie Pop, Dream Pop, Electronica, Trip Hop
FACEBOOK

Илиян Иванов

За Lorde истинските проблеми започват сега. Никой не се осмеляваше да съди строго Ела Йелич-О'Конър (каквото и истинското име на певицата), докато тя беше на 16-17 години, защото успехът на сингъла Royals и дебютния ѝ албум Pure Heroine хвана целия свят неподготвен. Дори South Park, които я взеха на прицел в цял сезон, по-скоро ѝ отдадоха чест, отколкото да ѝ се присмеят. Целият свят бе в краката на Lorde, защото тя все още бе дете, за което са чужди все още за истинските житейските драми.

Но ето, че Ела порасна. И тъкмо вече навлиза в 20-те. Детето вече е жена и се вълнува от съвсем други неща като например сърцераздирание, раздяла, самота и цялата мелодрама, която произхожда от тях. Именно затова и Melodrama е очерк на трансформацията на Ела от тийнейджърка в жена и ебати, това е доста силен очерк.
Един от персонажите в Саут Парк - Ранди Марш
облечен като своето алтер-его Lorde
(+бонус тениска на The Cramps)

Когато Lorde пусна пилотния сингъл Green Light, изглеждаше, че новата музикална насока е стадионен EDM/поп. Но това е само наполовина вярно. Парчето и като цяло остатъка от албума наистина загатват за новите звукови влечения на Ела, но музиката в Melodrama далеч не се свежда само до летни хитове, напомпани от блъскащи в главата бийтове и меланхолични синтове/пиано мелодии, както е в Supercut.

Двете части на Sober илюстрират прекрасно еволюцията на Lorde. В Sober певицата звучи тайнствено, допълнена с фънки брасове, докато Sober II (Melodrama) e мрачно пътешествие от ефирни вокали, струнни оркестрации и тежки пиано акорди. Приглушените китари в The Louvre придават лек рок тон, преди парчето да премине в убийствен трип-хоп. Песента Liability я има в две версии, коя от коя по-интересна. Първата е някак игрива като за балада, докато в Reprise варианта Lorde почти достига меланхолията и депресията на Lana Del Rey.

Както вече казах, текстовете вече отиват в друга територия - "I hear sounds in my mind, brand new sounds in my mind / But honey I'll be seeing you 'ever I go", пее Lorde в Green Light - намек не само за романтични неволи, но и за лекия музикален стилов завой. В Homemade Dynamite пък тя се опитва да обуздае мечтите си за буйна и непокорна любов "Our rules, our dreams, we're blind / Blowing shit up with homemade dynamite / Our friends, our drinks, we get inspired / Blowing shit up with homemade dynamite".

Финалното парче Perfect Places се приближава най-много до саунда на Pure Heroine. Дори откриващият бийт звучи все едно Ранди Марш от South Park го е редил в мазето си, което може би е и целенасочено от самата Lorde, която иначе отново хвърля гигантски припев на масите.

Melodrama е мелодраматичен втори албум за младата изпълнителка. В него има много истории, лирическо-нервни изблици и комбинация от по-традиционен поп и инди. Споменах в началото, че за Lorde проблемите тепърва започват. Имах предвид житейските, откъм музика засега изглежда, че всичко е под контрол.
👸👸8.00/10👧👧
Препоръчителни песни:    Green Light    Sober     Liability     Supercut    Perfect Places

Други подобни албуми:

Коментари

Популярни публикации