Best Music Videos Of 2012



MTV умря, драги ми читателю! Ако не си бил наясно с това досега, значи вече си. Въпреки това обаче музикалната индустрия не може да съществува без видеоклиповете. Те са най-голямата реклама за продукциите на бандите и изпълнителите и са завзели солидна част от ежедневието ни, докато се ровим в Интернет. Моят избор за най-добри клипове си е само мой и ако там няма твоите фаворити – ай ем сори! И така в обратен ред от 20 към 1...


20.Gallows – Outsider Art
Британските хардкор герои издадоха първи албум с новия си вокалист – канадеца Wade MacNeil. Клипът показва двете страни на т.нар. елитарен живот и как това може да превърне в отмъстителна кучка (ако си жена). 

19. Green Day – Stray Heart
Един от многото им клипове с готини мацки. Все още не съм слушал внимателно втория албум от трилогията им, но Stray Heart разказва една на пръв поглед човешка история. Никой и нищо не може да забрани на един мъж да си фантазира малко с друга жена. Въпросът е, че накрая винаги си прецакан.

18. Billy Talent – Surprise Surprise
Доста анти-хипстърски клип. Идеята на четиримата канадци е проста – да унищожат алчните корпоративни копелета, които  диктуват живота на хората, продавайки им новите модерни тенденции.


17. Necro – Toxsik Waltz
Във видеото главната роля е поверена на небезизвестния актьор Jay Baruchel, който съжителства с нещо сякаш излязло от книга на Stephen King.  След солидна доза психария, единият от героите умира и отива на боклука.

16. Tim Timebomb feat. Davey Havok & Lars Frederiksen
Това видео е част от рокенрол театъра на Tim Armstrong  и е с участието  на Davey Havok (AFI), както и на друг член на Rancid – Lars Frederiksen. Мацките в клипа пък само подчертават идеята, че Адът в никакъв случай не е нещо гадно, както е описван в Библията например.

15.  Meshuggah – Demiurge
Блестящо заснет и монтиран, този клип просто увеличава многократно силата на песента, като ни помага да разберем, че за шведските машини свиренето на сложновати песни е детска игра. 


14. The Used – I Come Alive
Вълната от насилие и кръв поражда отмъщение и злоба, които минават отвъд всякакви граници. Смущаващо или не, насилието над деца наистина ражда психопати като този малчуган.

13. Walk Off The Earth feat. Sarah Blackwood
Една от най-големите YouTube сензации. Предполагам, че няма човек, който да не е гледал този клип, в който четиримата пича свирят на една китара в компанията на бившата фронтдама на  The Creepshow.

12. Madness – My Girl 2
Имаше един рекламен слоган – Силните мъже на Диема”. Тук имаме компилация от нещо подобно, само че за другия пол. Да, това са силните жени на Madness.

11. Thrash Talk – Slander
Един от най-интересните анимационни клипове, които съм гледал. Някак напомня на нещо средно между Beavis And Butthead и Paranoid Android на Radiohead. Само, че в хардкор вариант.

10. OFF! – Wrong
Бандата на Keith Morris (Black Flag, Circle Jerks) предлага минута и половина пълна с насилие и кръв, като в най-добрите традиции на култовия кино режисьор Robert Rodriguez. Споменах ли, че във видеото участва и Jack Black?

9. The Rolling Stones – Doom And Gloom
След като светът най-накрая научи коя е Noomi Rapace (а ние си чупим езиците да го произнесем правилно), The Rolling Stones я избраха за главната роля в новия си клип. Добър избор Mick, имаш набито око, стар мръснико!

8. Anti-Flag – This Is The New Sound
Политически клип, замаскиран като смешна история с участието на герои от „Улица Сезам”. Сниман е не къде да е, а на същото място, където е правен великият кино шедьовър The Shawshank Redemption.

7. Lana Del Rey – National Anthem
Чаровната американка пресъздава определени моменти от историята на САЩ, влизайки в две фундаментални роли – на Marylin Monroe и на Jacqueline Kennedy. Според режисьора на клипа, Lana De Rey е искала да илюстрира „загуба на невинност”. Браво, успяла е!

6. Bob Mould – The Descent
На 52-годишния бивш фронтмен на Hüsker Dü му писва от ежедневните проблеми, нарамва китарата и заебава цивилизацията, за да се прави на аскет сред природата, където никой шеф от офиса няма да му бучи на главата. 

5. Тhe Coup feat. Justin Sane
Калифорнийската алтърнатив рап група ни поднася един палав клип, в който герои от The Muppet Show се друсат и правят още един куп други ужасни неща.  Някой да не си е мислел, че куклите са само за деца?

4. Pussy Riot – Punk Prayer
За трите руски девьчки се изговори достатъчно през тази година. Не че, това е официален клип, но на кого му пука. Колкото и смешно да звучи  - Pussy Riot have balls! А не Светльо Витков.

3. Dinosaur Jr. – Watch The Corners
Наистина обожавам този клип. Фабулата му е наистина интригуваща и актьорската игра е като за няколко Оскар-а. Някак си това видео ми напомня за 90-те, когато музикалните телевизии наистина въртяха смислени неща.

2. M.I.A. – Bad Girls
Ако ви е писнало от нея, разбирам защо. Този клип обаче си е малък културен феномен и демонстрира в максимална степен защо M.I.A. е един от най-уважаваните хора в музикалния шоубизнес.  Айде, чакаме Matangi с нетърпение.

1. Unsane – No Chance
Първо – не съм сигурен дали това е официално видео и второ – и да не е, дреме ми на шапката. Изключителна психария с много брутални кадри пълни със секс, наркотици и насилие. Безспорно най-добрият клип за 2012!



Коментари

Популярни публикации