Linkin Park - One More Light

Банда: Linkin Park
Албум: One Moe Light
Лейбъл: Warner Bros Records/Machine Stop, 2017
Жанр: Dance Pop, Pop Rock, Electropop, Electronica, EDM
FACEBOOK

Илиян Иванов

За болшинството фенове на Linkin Park, One More Light е гигантско разочарование, само защото е поп албум. Често срещано е меломаните да развият чувство на предаденост, когато любимата им група промени своето звучене. Гневът на фенбазата на калифорнийците е ирония на съдбата. Linkin Park са сред последните рок банди, които реално продаваха албуми в космически тиражи. Космически.

Дебютът Hybrid Theory и последвалият го Meteora катапултираха секстета в орбита, достъпна само за избрани. За определен период от няколко години Linkin Park бяха най-популярната група на планетата. Най-ПОПулярната. Поп.

Точно така. Linkin Park винаги са били поп група и етикети като "нео метъл" не променят този факт. Гигантските хитове от първите два албума In The End и Numb са базирани на изключително набиващи се в съзнанието пиано мелодии и изстрелват припеви, каквито сигурно се продуцират в лаборатории на NASA, за да могат да бъдат запомнени мигновено от първата форма на живот в космоса, която ги чуе.

Скрийшотът беше направен седмица преди
пускането на ревюто
Разбира се, малцина фенове на Linkin Park биха разбрали това, защото повечето от тях очакват всяка песен на бандата да започва с рап куплет от Майк Шинода върху основно електронна подложка с рок уклон ала The Prodigy, след което китарният дисторшън да ни взриви на припева с вокалите на Честър Бенингтън.  При определени обстоятелства това можеше да бъде One More Light с по-малко различни аранжименти. Доказват го безбройните "ню метъл" и "тежки" версии на Heavy, които кавър бандите от YouTube напускаха веднага след като излезе пилотният сингъл. Но дали една неометъл версия на албум на група, изцедена от липса на идеи и притисната (вероятно) от лейбъла да се завърне на първо място в Billboard, щеше да е по-добра идея?

Kато човек, който никога не е изпадал в истерия по Linkin Park, няма как да се чувствам разочарован, което може би ми дава предимството да имам по-трезва преценка за One More Light. Може би. Да започнем от позитивите. Ако човек се абстрахира от цялата ярост, която се лее по бандата и албума, Talking To Myself всъщност е приятно парче, което е вероятно най-китарно ориентираното, макар че най-близкото сравнение, което намирам е Coldplay.

Good Goodbye с гости рапърите Pusha T и Stormzy има интересен реге/дъб вайб, който прераства в стадионна електронна музика от сорта на Avicii. Казвам го с позитивна нагласа, защото парчето би било подходящо да озвучава малките часове на денонощието в "Малката текила" в Созопол. За жалост обаче това са единственото приемливо време за слушане на песента.

Но аз повече позитиви не чух. Откриващото парче Nobody Can Save Me е едно от най-лошите музикални изпълнения, които съм слушал в последните години. Тези аутотюн детски гласчета в интрото бъркат в съзнанието като боргия при лоботомия. Ако това не ви е достатъчно, само чуйте после сълзливото включване на Честър - "I'm dancing with my demons, I'm hanging off the edge". 

Пеенето е голям проблем в целия албум. В Sorry For Now - едно от парчетата, в които Майк Шинода завзема микрофона през повечето време, а Честър се опитва да рапира на бриджа преди последния припев, което звучи като музикално състезание между третокласници тип "Като лъвовете". Споменавайки третокласници, Майк е написал текста като извинение към децата си, че често отсъства заради ангажименти с групата, но май за следващия албум трябва да помисли и за извинение за съществуването на този албум.

Като оставим настрана вокалите в Sorry For Now, това дори не е най-лошото в парчето и като цяло в остатъка от албума. Инструменталите са като правени на Fruity Loops за около половин ден, като според информацията в Wikipedia, Майк Шинода и китаристът Брад Делсън са продуценти. Което поне дава някакъв кредит към Брад за направата на албума, но не ми е ясно к'ви са ги дървили барабанистът и басистът? Тяхното присъствие тук е май само по снимките от прес рилийзите.

На One More Light му липсва почти всичко, което прави един поп албум добър, като започнем от оригинални и запомнящи се мелодии. Свръх продуцираността води до брак, а в този албум от толкова много брак не е останало място за почти нито един правилно изваян чарк. Linkin Park тръгнаха по много тънък лед с One More Light и коментарите на Честър към фенските реакции показват, че сътресенията тепъррва предстоят. Малко са албумите, които могат да поляризират толкова бързо фенската маса от "Осанна" до "Разпни го", но този е един от тях.
💩1.25/10💩
Препоръчителни песни:  Talking To Myself     Good Goodbye
Други ревюта, които може да прочетете:

Коментари

  1. Всъщност Heavy ми е любимата от албума. Понеже страдам от безпокойство, когато я слушам имам чувството, че текстът идеално описва начинът, по който човек с безпокойство се чувства. Поне аз така виждам нещата. Макар гласът на Kiiara да прилича на още 100 други и изобщо да не ми допада, все пак не е чак толкоз зле.
    Като цяло мисля, че повечето песни са свързани с тревожност, съмнение в себе си, изолиране и други такива емоционални теми (даже май точно тези песни са писани от Честър, явно нещо се случва с него).
    В един от клиповете на Файн Брадърс Майк Шинода говореше за еволюцията на бандата и реагираше на реакциите на тийнейджъри, които слушат песните на LP. Мисля, че е хубаво да се види и тяхната гледна точка (на LP имам предвид).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам предразсъдъци към поп музиката, но според мен Heavy няма този "everlasting" ефект според мен - т.е., парчето звучи като сезонен хит. Всяка година през лятото изскачат хиляди песни, които имаш чувството, че ще ги слушаш вечно и три месеца по-късно вече тотално си ги забравил. Като парче на The Chainsmokers да речем

      Изтриване
    2. Да, съгласна съм. Но текстът, който е и най-важен за мен, за да харесам някоя песен, е много добър. :)

      Изтриване
    3. И аз съм съгласен. Аз като един виден песимист, често се идентифицирам с текстове и това ми помага да харесам много повече дадена песен :D

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации