Primus - The Desaturating Seven

Банда: Primus
Албум: The Desaturating Seven
Лейбъл: ATO/Prawn Song, 2017
Жанр: Progressive Rock, Funk Metal, Alternative Rock, Experimental Rock, Novelty
FACEBOOK

Преди 20 години Primus записват музикалната тема на South Park, която и след многобройни ремикси, си остава едновременно противна и привлекателна, но все така непринудена част от анимационното шоу, което наскоро стартира своя 21-ви сезон. По ирония на съдбата и бандата, и сериалът отдавна са преминали своите пикове. Което в никакав случай не означава, че двата културни феномена са изчерпани и нерелевантни.

The Desaturating Seven e... напълно типичен Primus албум с всичките странности и условности на бандата. Лес Клейпул (бас/вокали) отново е идеологът зад цялата шантавост и този път вдъхновението му е детска книжка за гоблини, от която той чете истории на своите деца.

Обаянието на The Desaturating Seven се крие в детайлите, които обикновено остават криворазбрани за предубедения слушател. Primus нямат парчета, залагащи на мейнстрийм пауър акорди, реещи си припеви и кънтящи барабани. Вместо това триото, което пак е в класическия си състав с Тим Алекзандър (барабани) и Лари ЛаЛонд (китара), узурпира обичайните територии на неповторими фънки-приказни бас линии, минималистични китарни аномалии и криви бийтове с абсолютно чудовищни перкусии.

Дори Primus обаче понякога се оплитат в прекалена детайлност. The Dream, което е над 6 минути и половина, например не успява да задържи вниманието през цялото време. Ориенталските мотиви се губят в целия хаос, който приключва тежко и метализирано, но през повечето време инструменталът е разточително безинтересен. Затова пък двете най-дълги парчета - The Trek и The Strom, които са почти по 8 минути, улават Primus в цялата им прелест - триото конфронтира и без това сложните си инструментали с мелодични, психиделични и хеви моменти, допълнени от мрънкащите вокали на Клейпул. В първото от двете има и интересна латино интерлюдия, която прераства в нещо с епични пропорции.

The Seven и The Scheme имат прилична дължина за сингли и със сигурност ще зарадват феновете на бандата от класическите им албуми от 90-те. The Seven е неоправдано психарско, докато The Scheme би могла да раздвижи мошпита.  Началото The Valley и финалът The Ends?, които реално са като интро и аутро, оставят впечатлението, че The Desaturating Seven е по-скоро EP, отколкото истински албум.

Каквото и да е в крайна сметка, новото изчадие на Primus е точно извън целта на съвременната музика. За бандата всеки албум е предизвикателство и The Desaturating Seven не е лош или добър. Той е албум на Primus, което никога не е лесно за обяснение.
7.00/10
ЧУЙ:  The Trek  The Scheme  The Storm

Подобни:

Коментари

Популярни публикации