The Lillingtons - Project 313 / Stella Sapiente

Банда: The Lillingtons
Албуми: Project 313 EP / Stella Sapiente
Лейбъл: Red Scare Industries, 2017 & Fat Wreck Chords, 2017
Жанр: Pop Punk, Punk Rock, Alternative Rock, New Wave, Post-Punk, Heavy Metal

Банди като The Lillingtons попадат в една особена категория. В най-активния им период, те остават недооценени. Години по-късно такива групи са отявлени култове. В тази категория например попадат и Brand New, за които, надявам се, ще стане дума съвсем скоро.

Повече от десетилетие след уж прощалния албум Too Late For The Show, The Lillingtons се завърнаха първо с ново EP, a след това и с малко очакван дълбоко концептуален и стилово прогресивен албум. Ще понапиша и за двете.

Project 313 EP си е класически The Lillingtons - 4 песни в добра познатата стилистика на "Ramones срещат бандите на Lookout Records от края на 80-те/началото на 90-те". Мелодичен, заразителен и абсолютно неангажиращ поп пънк в най-добрите традиции на жанра - това кънти от Until the Sun Shines, Rubber Room, едноименното парче и It's On. Гигантското влияние на Ramones прозира още от обложката, а може би единствено финалното It's On е малко по-хеви с китарния саунд и вокалите.

И ако Project 313 бе неочаквано завръщане, то Stella Sapiente е може би най-сюрпризиращата глава в историята на бандата. The Lillingtons винаги са били традиционалисти и по подобие на техните идоли, не са еволюирали кой знае колко от стилистично-саундова гледна точка. Техният пети албум обаче е тържество на мистиката, поглед назад към 80-те, трибют към едни "по-странни неща" и както казах някъде нагоре, е концептуална творба, "центрирана около тайните общества, астрологията и окултното" - по думите на фронтмена Коуди Темпълтън (такъв и в Teenage Bottlerocket).

Откриващото Golden/Knights Templar "надува тромпета на изненадата" с необичайно мрачно интро, развито убийствено в още по-навъсена атмосфера, докато песни като Night Vision отварят широко прозореца към икони като The Smiths, The Cure и дори обичайния звездоброец David Bowie. Ако това ви се струва познат пасаж, вероятно сте запознати с дискографиите на банди като Blink-182 и AFI, които също както The Lillingtons са дълбали дълбоко в дебрите на 80-тарските пост-пънк и ню уейв.

Zodiac намеква за хеви метъл китарни прогресии, но трябва да призная, че техният пик идва във финалните два трака - They Live, който се надявам да е вдъхновен от култовия b-movie на Джон Карпентър със същото име и Drawing Down The Stars, който пък стартира с феноменална прог рок увертюра, достойна за съпоставяне с творчеството на Propagandhi.

В Pursuit Of Pleasure улавям странен Rise Against вайб, но дотам е се простира модерния саунд на The Lillingtons. Една от най-еклектичните песни откъм вокали и атмосфера - Cult Of Dagon освен, че отново ни препраща в 80-те с бомбастичен бас и хелоуински китари, напомня и на популярната коледна класика Carol Of The Belts. Ако не се сещаш веднага за какво говоря, звучи в Home Alone точно, когато Кевин тръгва към дома си от църквата, преди да напердаши Хари и Марв.

Това донякъде е и целта на албумa Stella Sapiente - да те държи в напрежение и да те сварва неподготвен за неочаквани "великденски яйца". Самите лирики са обсебващи и грабващи като роман на Умберто Еко - "Figures in black robes ascend the mound / With magic symbols scratched into the ground / The text is read and makes and eerie sound" (Zodiac).

Stella Sapiente (в превод "Мъдростта на звездите") е спиращ сетивата албум. Може би има има някоя друга треска за дялане, но е взрив от емоции, мистичност и амбициозност. The Lillingtons не са хабили усилия, за да създадат нещо, което с годините, ще добива все по-култов статус.

३१३  7.25/10  ൩൧൩
✨☆  8.75/10  ★🌟

ЧУЙ:  Until The Sun Shines   It's On      Golden/Knights Templar    Zodiac    Cult Of Dagon    They Live      Drawing Down The Stars

Други подобни албуми:

Коментари

Популярни публикации