Anti-Flag - American Fall

Банда: Anti-Flag
Албум: American Fall
Лейбъл: Spinefarm Records, 2017
Жанр: Punk Rock, Pop Punk, Alternative Rock
FACEBOOK

Всички знаеха, че е въпрос на време Anti-Flag да издадат албум в първите месеци от управлението на Доналд Тръмп в САЩ. Двамата фронтмени Джъстин и Крис стартираха анти-кампанията си срещу новия президент с протести с живи акустични изпълнения на живо от улиците на Вашингтон веднага след изборите. Не че самите Anti-Flag не бяха анти-Тръмп и преди вота, но крайните резултати катализираха този нов албум, който е концептуално продължение на предишния.

Така де - какво идва след "американската пролет" (American Spring)? Ми "американската есен" (American Fall), защото явно положението е "к*р за лятото". Трябва да отбележа, че тук идва и играта на думи в английския - fall освен сезон е и "падение", каквато е основната линия на този албум - да изобличи възхода на омразата, страха и разделението в страната.

American Spring беше страхотен - по мое мнение в топ 3 в дискографията на Anti-Flag. American Fall също не е лош, но страда от няколко леки проблеми, които едва ли ще го превърнат в нещо повече от поредния политически пънк запис. Безспорно най-дразнещото е, че продукцията е безпардонно изчистена, за което виня продуцента Бенджи Мадън (Good Charlotte). В определени моменти вокалите на Джъстин са буквално префасонирани от ефекти и ако не знаех какво слушам, сигурно нямаше да позная от три опита.

Пример за това е откриващото American Attraction, в което бандата е изкопирала формулата на American Idiot на Green Day. Само чуйте начина по който вървят вокалите върху барабаните на куплетите, последвани от китарния риф, който иначе се набива стабилно. Дори видеото е доста подобно на това на Green Day. Текстът също удря в същата тематика, което вероятно води и до следващия проблем - стига с тия маргинални слогани бе, братче!

Все пак отчита се, че Anti-Flag винаги са били директни в посланията и не са като Propagandhi или Bad Religion, чиито лирики са на съвсем различни нива. Дори с текстове, изкарани от буквар на анархистите, бандата успява понякога да докосне слушателя и отвътре - например "These are the days that test your heart and soul / Strap yourself in for the American fall" (The Criminals)

Споменавайки полираната продукция, American Fall продължава по-поп пънк траекторията зададена в American Spring. Trouble Follows Me и Casualty биха минали за летни хитове, само че за Anti-Flag няма "американско лято" заради политическата конюнктура. Finish What We Started и When The Wall Falls са брутално изкопирани от Rancid с игриви бас линии, като за второто дори бих добавил и Operation Ivy, заради забързаните ска куплети.

Политическата обстановка в САЩ е такава, че в следващите години ще слушаме постоянно протестна музика, независимо дали става дума за пънк, метъл, рап или поп. За Anti-Flag добрите времена тепърва предстоят, макар че спокойно може да се каже, че бандата преживява комерсиален Ренесанс напоследък и докато страхът, омразата и разделението върлуват в обществото, материал за нови албуми ще има доста.
   7.00/10   
ЧУЙ:  American Attraction     The Criminals    I Came. I Saw. I Believed     Throw It Away    Casualty

Други подобни албуми:

Коментари

Популярни публикации