Най-добрите албуми на 2016 (Илиян)

За изминалите 12 месеца ревюирах общо 58 музикални издания (54 албума и 4 EP-та), 2 концерта и 1 книга, проведох 24 интервюта в рубриката "Аз, фенът" + още една "ALL STAR" статия с музикалните предпочитания на гостите за 2016-та и припомних златните времена на телевизия ММ. Заедно с тази класация сега, материалите ми в Scraggled Music стават точно 88, което е приблизително по статия на всеки 4 дни.

Реших да не променям формата от миналата година - топ 25, въпреки че спокойно можеше бъде топ 50. В топ 25 са всички албуми, на които съм сложил оценки 8 и нагоре. Преди да видите кои са най-заслужилите издания, ще посоча и петте албума, които са общо-взето между зле и пълна трагедия - с рейтинг от 5 надолу.







Най-слабите издания на 2016:

Ще отлича и трио EP-та тая година, две от тях на български банди, както и последното издание на едни шведи.
Най-добрите EP-та за 2016
2. Ghost - Popestar*
*неревюирано

Имаше албуми, за които се колебаех до последно дали не заслужават място в топ 25, като например:
Metallica - Hardwired... To Self-Destruct
Jimmy Eat World - Integrity Blues
The Interrupters - Sing It Out Loud
Madness - Can't Touch Us Now
Sleigh Bells - Jessica Rabbit
🎸🎶🎷ТОП 25🎧🎅🍺

25. Basement - Promise Everything
"Най-заетият музикален нърд в интернет" Антъни Фантано от YouTube канала The Needle Drop отказа да ги ревюира. Антъни е пич, но това не значи, че само неговите рецензии вАжат.






24. PEARS - Green Star 
PEARS са една от най-лудите нови банди на съвременната хардкор пънк сцена и вторият им албум Green Star e чудесна комбинация от първичност, мелодия и експлозивност.







23. Iggy Pop - Post Pop Depression 
Винаги, когато чуя Iggy Pop, се сещам за един брой на списание "Ритъм", в който имаше статия за него и The Stooges, на която кръстникът на пънка беше чисто гол, а коментарът към снимката беше, че той си "размахвал Малкия Иванчо".




22.  BANKS - The Altar
Не просто поредното красиво лице. Втори завладяващ и стилен албум на ранимата звезда на алтернативната поп/R&B сцена.








21. Anthrax - For All Kings 
Anthrax изживяват ренесанс след завръщането на най-успешния си вокалист Джоуи Беладона. Във For All Kings бандата отново е във форма, подобаваща само на "крале" на траша и хеви метъла.







20. Against Me! - Shape Shift With Me 
Продължението на превъзходния Transgender Dysphoria Blues, който бе едно от двете топ издания на 2014 година, бе един от най-очакваните албуми за мен. С Shape Shift With Me Лора Джейн Грейс и Against Me! затвърждават статута си на едни от най-вдъхновяващите музиканти на пънк сцената.



19. Bright Sight - Остани Жив В Очитe На Умората
Третият албум на Bright Sight звучи доста по-леко от предшественика си, но пък е по-разнообразен и в същото време много по-мелодичен. Не само много родните банди с 3 албума за 6-7 години.




18. Tove Lo - Lady Wood
Guess who's the cool girl in the picture?
A) - Tove Lo
B) - Tove Lo
C) - Tove Lo
And the answer is:....
17. Marauders Inc. - The Gods
Понякога всичко, от което се нуждаеш, е просто малко рокендрол. За българската банда това е официален дебют, който трудно може да те остави равнодушен.







16. Dinosaur Jr. - Give A Glimpse Of What Yer Not
Цитат от ревюто: "Групата от ветерани все още стои напълно адекватно зад понятието "алтърнатив рок", което в днешни дни (а и в много предишни) се отнася до ужасници като Breaking Benjamin или Imagine Dragons."




15. Descendents - Hypercaffium Spazzinate 
Descendents са като кафето, което те възпяват от време оно. Също като него, бандата действа пристрастяващо, но в добрия смисъл на думата и неочакваният (за мнозина) техен нов албум е завръщане към топ форма.





14. La Coka Nostra - To Thine Own Self Be True
Хип-хоп без аутотюн през 2016? Има ли такова животно? La Coka Nostra продължават да странят от модерните тенденции в рапа и влизат с бруталните рими на Slaine и Ill Bill в един от най-неочакваните албуми на годината.




13. Useless ID - State Is Burning
За втора поредна година в класацията си вкарвам израелска пънк банда. След Not On Tour през 2015, сега и ветераните на тамошната сцена Useless ID се завръщат с яростен нов албум, който ще ви махне главите.




12. Jeff Rosenstock - WORRY.
Don't worry, be happy! Или с други думи - слушай новия албум на Джеф Розенсток - искрен, емоционален, човешки.








11. Ignite - A War Against You
Това бе първото ми ревю за 2016 (ако не броим това за саундтрака на Star Wars: The Force Awakens) и още тогава знаех, че калифорнийците ще се озоват в класацията ми в края на декември. Интуицията ми не ме подведе.






10. Whores. - Gold.
Whores. са златното ми откритие за 2016 година. Не че аз съм ги открил за другите, а че ги открих за себе си, с което се надявам да са достигнали до 5-6 души повече в България.







9. Weezer - Weezer (The White Album)
Предишният албум на бандата от 2014 много ми хареса, но този притежава онзи ефект, който те кара инстинктивно да си го пускаш отново, след като свърши. Кой би предположил, че Weezer в средата на своите 40 ще звучат почти толкова свежо, колкото в средата на 90-те години?



8. Birdy - Beautiful Lies
Birdy е една от изпълнителките, които според мен често остават недооценени от по-широката аудитория и в интерес на истината, вторият ѝ албум A Fire Within бе едно от тези издания, които ме вдъхновиха за въпроса от лексикона "Кой според теб е най-недооцененият албум за всички времена?". Beautiful Lies не отстъпва много на предшественика си.




7. NOFX - First Ditch Effort
Беше страхотна година за NOFX. Автобиографията на бандата беше неописуемо забавление за четене, а First Ditch Effort се оказа най-добрият им албум от векове насам (или поне от The War On Errorism). И да, NOFX се оказаха пророци през 2003 - The Idiots Are Taking Over.





6. David Bowie - 
Никога не съм бил фен на Дейвид Боуи. Може би и никога няма да му стана. А и Blackstar не е албум, който може да се слуша ей така, между другото. Но когато се слуша с правилната нагласа, звездното пътешествие започва.






5. Blink-182 - California
Марк Хопъс и Травис Баркър предприеха голям риск да изгонят Том ДеЛонг, което бе една от най-драматичните истории на 2016-та - нещо като голът на Торес срещу Барса през 2012-та. Но с Мат Скиба (The Alkaline Trio), пред Blink-182 се откриха нови, неподозирани хоризонти.





4. Testament - Brotherhood Of The Snake
Brotherhood Of The Snake беше едно от закъснелите ревюта в края на годината. Както е видно, това закъсняло ревю донесе на албума място в топ 4 на 2016. Най-добрият метъл, който слушах през 2016-та, се оказа този на Testament.




3. Belvedere - Revenge Of The Fifth
Голяма година за канадския пънк рок. Belvedere се завърнаха от нищото с може би най-силния албум в цялата им, трябва да признаем - неособено голяма, дискография с взривната си комбинация от мелодичен скейтпънк и техничен хеви метъл.




2. A Tribe Called Quest - We Got If From Here... Thank You 4 Your Service
Сред множеството музикални легенди, които си отидоха от този свят през тая година, бе и Phife Dawg от A Tribe Called Quest. Групата записваше тайно нов албум, чието заглавие било именно негова идея, но никой не го схващал до смъртта му.  Хип-хоп от най-висока класа, без съмнение.

1. PUP - The Dream Is Over
Казват, че денят се познава по утрото. Така се оказа и с моите очаквания за The Dream Is Over, когато чух пилотния сингъл DVP. При PUP няма нищо случайно. Всяка песен тук има своя кулминационна точка, което е една от най-големите похвали, които мога да кажа за даден албум. С албум като The Dream Is Over, PUP се наредиха не само сред най-големите имена канадската, ами и на световната пънк сцена. "They used to say: "Don't quit your day job" / Well, guess what: "I never had one".

The Dream Is Not Over At All!



Накрая реших да споделя една плейлиста с някои от най-добрите песни за 2016-та година (подредени по азбучен ред според изпълнителя). Умишлено съм пропуснал парчета, излезли наскоро, които ще бъдат включени в албуми от 2017 година.

Весели празници, ш'си пишем!

Коментари

Популярни публикации