Най-добрите музикални издания за 2017

Много се забавлявам/изнервям, когато някой каже нещо от сорта "Тая година беше слаба, нямаше кой знае какви добри албуми". Въз основа на подобно твърдение, ще обособя тези типажи хора в няколко взаимно свързани категории:

A) Ти знаеш всичко за модерните банди и трендове, но последният нов албум, който си слушал е ReLoad на Metallica или айде, от мен да мине, Hybrid Theory на Linkin Park, щото Пешо ти е презаписал касетката едно време.

Б) Ти си елитист-мрънкач, за когото 40 лева за концерт са "ебати цифрата, копеле".

В) Ти си публикувал във Facebook Free Falling след кончината на Tom Petty, но реално през цялото време си си мислил, че починалият е "оня с лентата на главата" от Dire Straits.

Г) Ти си "луд" фен на U2 и Depeche Mode, но в последните 10 години не спираш да питаш свой колега на работа "Тия няма ли да издадат нещо ново най-накрая?" (*не важи за собственици на iPhone).

С други думи - всяка година излиза необятно количество албуми. Такива като мен са слушали по-малко от 1 процент от тях. Но от този един процент съм намерил 50 албума и 10 EP-та, за които искам да споделя публично. Но ти може и да не прочетеш за тях, защото още си мислиш, че Elevation е последният (засега) сингъл на U2. Добре поне е да знаеш, че Алисия Викандер смени Анджелина Джоли в ролята на Лара Крофт.

Тая класация не е ъндърграунд, не е и пълен мейнстрийм, щото тоя един процент обхваща десетки банди и стилове, но много други остават извън радара. Естествено, SONI BONANZA е толкова як, че е над тая смешна класация и неговият албум ще бъде над тая смешна класация и в бъдещето.

*Имах още възможности за ревюта, които можеха да променят класацията, но албумите на българските банди So Called Crew - "Вода и вино" и Meridian Run - First Last излязоха твърде късно и ме свариха неподготвен. Те обаче могат да бъдат включени евентуално в класацията ми за 2018-та, по подобие на ситуацията тази година с третия албум на Run The Jewels и едно от EP-тата на Nine Inch Nails.

ТОП 10 най-добри EP-та на 2017

*honorable mentions list или албумите, които за малко да влязат в класацията, но при внимателното претегляне на дребните детайли, не успяха:
Dropkick Murphys - 11 Short Stories Of Pain & Glory
ballyhoo! - girls.
New Found Glory - Makes Me Sick
Ed Sheeran - Divide
Swamp Thing & Ghettosocks - The Octagon
Primus - The Desaturating Seven
Powerflo - Powerflo
Municipal Waste - Slime And Punishment

Искам да добавя и че два албума бяха на крачка да бъдат дисквалифицирани. Става дума за Villains на Queens Of The Stone Age и Science Fiction на Brand New. Причините са унизително отношение на фронтмените на тези банди към жени - Джош Хоми нанесе телесна травма на жена в главата след фалциран удар с крак, а към Джеси Лейси бяха отправени тежки обвинения за непристойно и недопустимо сексуално поведение към малолетна. Не ги махнах, защото не е честно спрямо останалите членове на групите, но ги санкционирах, пнеже ще ми е трудно да си пусна вече Feet Don't Fail Me без да си представям ритник в главата или Can't Get It Out без да се сещам за мастурбация по Skype.

ТОП 50 най-добри албуми на 2017


Топ 10 на най-любимите ми парчетa за 2017
10. Bad Cop / Bad Cop - Womanarchist
9. Foo Fighters - Sky Is The Neighborhood
8. The Bombpops - CA In July
7. Lucky Boys Confusion - It's After Midnight
6. Jade Jackson - Aden
5. Mastodon - Show Yourself
4. Propagandhi - Comply/Resist
3. Run The Jewels feat BOOTS - 2100
2. Paramore - Rose Colored Boy
1. The Menzingers - After The Party

Коментари

Популярни публикации